Søvn

God søvn er viktig for helsen

Søvnen er viktig for hvordan vi føler oss, både i hverdagen og på lengre sikt. Her får du tips om hva du kan gjøre for å sove godt.

Å sove godt er viktig for at vi skal orke å være aktive om dagen og ha det bra. Søvnen har også betydning for flere funksjoner i kroppen, blant annet immunforsvaret og hukommelsen. Langvarig søvnmangel påvirker også blodtrykket og forbrenningen. Søvnmangel kan til og med øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Gå ned i gir

Søvnproblemer forårsakes ofte av stress. Når du er stresset, utsondrer kroppen adrenalin. Det gjør deg mer våken, og du vil ha vanskeligere for å sovne. Dessuten blir man ofte stresset når man ikke kan sovne, så her er et lett å havne i en ond sirkel. I hjernen din finnes det flere såkalte våkenhetssentre som må deaktiveres for at du skal kunne sovne. Derfor er det viktig at du reduserer aktivitetsnivået så mye som mulig og prøver å håndtere eventuell stress og uro før du går til sengs. Det kan du gjøre på flere måter. Du kan for eksempel lese en bok, ta et varmt bad, høre avslappende musikk eller drive med ulike avslapningsøvelser. Velg det som passer best for deg.

Høneblunder og powernaps

Hvis du har problemer med å få nok søvn (7–8 timer per natt), kan en høneblund på ca. 20–30 minutter i løpet av dagen være til hjelp for å motvirke trøtthet. Til og med en såkalt powernap på 15 minutter er bra. Den er imidlertid ikke like effektiv som en lengre blund. Men fordelen kan være at du ikke er like trøtt når du våkner, for hvis du sover lenger, våkner du som regel når du sover dypt.

Søvnråd

  • Vær fysisk aktiv om dagen og sørg for at du får mye dagslys.
  • Reduser aktivitetsnivået en stund før du går og legger deg.
  • Unngå å drikke kaffe og alkohol, å jobbe eller se TV eller på en annen skjerm rett før du legger deg.
  • Reduser aktivitetsnivået 1–2 timer før du går til sengs. Hvis du synes det er vanskelig å slappe av, kan du prøve en avslapningsøvelse eller et varmt bad.
  • Hvis du har problemer med å sovne, skal du ikke bli liggende i sengen i mer enn 20 minutter. Stå i stedet opp og gjør noe ”småkjedelig”. Når du begynner å føle deg trøtt, skal du gå og legge deg igjen.
  • Det skal være kjølig på soverommet, helst ikke over 18 grader.
  • Hvis du har mulighet til det, skal du unne deg en komfortabel seng.

Det er normalt å ha søvnforstyrrelser, f.eks. én natt i uken, og spesielt når du blir eldre. Men hvis du har problemer med å sove i lengre tid, som i én måned eller enda lenger, bør du kontakte legen din.

 

Kilde: https://helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/gode-rad-for-bedre-sovn