Mosjon og trening

Invester i helsen din – tren!

En av de beste måtene å investere i helse på er å trene. Regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for mange sykdommer, og du orker mer i hverdagen.

Det er nå sterke bevis for at regelmessig mosjon og trening reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Denne sykdomsgruppen fører til mange dødsfall i Norge hvert år. En aktiv livsstil reduserer også risikoen for at du dør for tidlig, rammes av fall eller benbrudd eller av folkesykdommer som f.eks.:

  • høyt blodtrykk, karkrampe, hjerteinfarkt og slag
  • stoffskiftesykdommer som f.eks. diabetes type 2, fedme og høyt kolesterol
  • kreft, f.eks. tykktarm- og brystkreft
  • psykiske lidelser som f.eks. depresjon

Kontinuerlig trening gir best resultat

For voksne anbefales det å være fysisk aktiv i minst 150 minutter i uken med moderat intensitet, alternativt 75 minutter med høy intensitet. Aktiviteten bør spres over flere dager i uken, og være i form av økter på minst 10 minutter. Du kan f.eks. gå en halvtimes rask tur fem dager i uken eller løpe 20–30 minutter tre dager i uken, slik at du øker pulsen og pusten. I tillegg anbefales muskelstyrkende trening for de store muskelgruppene i kroppen minst to ganger i uken. Hvis du er eldre enn 65 år, er det også positivt hvis du trener opp balansen din, for dette forebygger fallskader. Lang tids stillesitting er aldri bra, men av og til er det ikke til å unngå. Da skal du prøve å ta korte pauser, reise deg eller bevege deg litt.

Tren i ditt eget tempo

Når du begynner å trene, kan det føles tøft i begynnelsen. Derfor er det smart å begynne forsiktig. Prøv å finne en rutine og en aktivitet du synes er morsom. Når kroppen din er blitt vant til treningen og de positive resultatene begynner å vise seg, vil det gå mye lettere.
Det er helt individuelt hvilken type aktivitet som er tilstrekkelig for å få bedre helse. Hvis du aldri har trent før og sitter mye stille, vil du komme i bedre form hvis du f.eks. begynner å gå tur og tar trappene i stedet for heisen. Hvis du har bedre grunnkondisjon, bør du begynne å jogge eller trene fysisk hardere for å forbedre helsen. Gjør deg kjent med dine egne grenser, og våg å flytte dem litt etter hvert.

Ikke glem hverdagsmosjonen

I hverdagen er det mange naturlige muligheter til fysisk aktivitet, men av og til velger vi dem bort fordi alternativet er mer behagelig. Velg sunt! La bilen stå i garasjen og gå til butikken med raske skritt. Tilbring mindre tid foran TV- og PC-skjermer, stå og gå når du snakker i telefonen, ta trappene i stedet for heisen og gå en tur i lunsjpausen. Hagearbeid, rengjøring og snømåking er andre eksempler på god hverdagsmosjon. Husk at all trening, uansett type og varighet, er bedre enn å sitte tilbakelent i godstolen!

 

Kilde: https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fysisk-aktivitet-for-barn-unge-voksne-eldre-og-gravide/fysisk-aktivitet-for-voksne-og-eldre/voksne-og-eldre-bor-vaere-fysisk-aktive-i-minst-150-minutter-med-moderat-intensitet-eller-75-minutter-med-hoy-intensitet-per-uke