Menns helse

En sunn livsstil kan forebygge sykdommer

Her presenterer vi noen av de helseproblemene og sykdommene som kan ramme middelaldrende og eldre menn.

Hvordan vi eldres varierer fra person til person. Du kan påvirke helsen din på mange måter, også når du blir eldre, ved å:

  • trene regelmessig
  • spise sunn mat
  • unngå overvekt
  • ikke røyke, snuse eller drikke for mye alkohol
  • ha kontroll over blodtrykk og kolesterol.

Bukfett/overvekt

Forbrenningen blir redusert når du blir eldre. Så hvis du i tillegg beveger deg mindre, øker risikoen for at du får mer fett rundt magen, såkalt bukfett. Risikoen for å rammes av hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2 påvirkes av hvor på kroppen fettet sitter. Farligst er det fettet som sitter rundt magen, fordi det er der mye av blod- og leverfettet dannes.

Hjerte- og karsykdommer

Risikoen for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer, som for eksempel slag og hjerteinfarkt, øker med stigende alder. Ca. 2/3 av alle som rammes av slag er over 75 år. Kjente risikofaktorer er røyking, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, fedme, diabetes type 1 og 2 og arvelige faktorer.

Hold øye med blodtrykk og kolesterol

Hvis du har høyt blodtrykk, øker fremfor alt risikoen for slag, men også for hjerteinfarkt, hjertesvikt, nyresykdom og dårligere blodsirkulasjon i bena. Hvis blodtrykket bare er litt for høyt, kan det være nok å endre livsstil. For mange hjelper det å bare gå ned i vekt. Regelmessig trening kan også bidra til å redusere blodtrykket. Hvis du drikker mye alkohol, kan det å redusere alkoholforbruket føre til at blodtrykket synker. Å spise mindre salt i maten kan også motvirke høyt blodtrykk.

Høyt kolesterol øker risikoen for innsnevring av blodårene. For mye fettstoffer i blodet er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom. Kolesterolnivået påvirkes av arvelige faktorer, men også av hva du spiser og hvor mye du beveger deg.

Testosteronmangel

Testosteronmangel kan utvikles i hele voksenlivet, men er vanligst i aldersgruppen 60–80 år. I de fleste tilfeller skyldes det at testiklenes testosteronproduksjon påvirkes av en sykdom, som f.eks. hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 eller overvekt.

De første tegnene på at kroppen din ikke produserer nok testosteron kan være at du:

  • føler deg trøtt, utilpass og mangler initiativ
  • har færre morgenereksjoner
  • får redusert sexlyst.

Testosteronmangel behandles med hormonerstatning (testosteron), og dette fører til at nivåene blir normale igjen. Les mer om testosteronmangel her: Testosteronmangel

Impotens/erektil dysfunksjon,

De fleste menn rammes enkelte ganger i livet av ereksjonsproblemer. Cirka 25 prosent av menn over 50 år har mer eller mindre behandlingskrevende ereksjonsproblemer, og disse problemene øker med stigende alder. Blodstrømmen i penis øker cirka 50–60 ganger for å få en fullgod ereksjon, og dette stiller store krav til karfunksjonen. Derfor kan ereksjonsproblemer være et av de første tegnene på hjerte- og karproblemer.

Diabetes type 2

Fordi forbrenningen synker etter hvert som man blir eldre og cellene også blir mindre følsomme for insulin, øker risikoen for at man kan få diabetes type 2.

Kilde: https://helsenorge.no/sykdom/underliv/ereksjonsproblemer